Έχεις να πας απ’ το σχολείο, έλα, παραδέξου το. Μπορεί και να μην έχεις ανέβει καν στο λόφο. Κανένα πρόβλημα, όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση σου. Τώρα όμως που άνοιξε ο καιρός και δεν έχει ακόμα άπειρους τουρίστες, είναι ευκαιρία να επισκεφθείς τον ιερό βράχο. Να θυμηθείς για ποιο λόγο όλοι μιλάνε, ακόμα, για το σπουδαιότερο μνημείο της Αρχαίας Αθήνας και το χρυσό αιώνα του Περικλή!
Πάρε μαζί σου την τσάντα What Athens, βάλε μέσα ένα νεράκι, καπέλο και αντηλιακό, φόρεσε τα αγαπημένα σου φλατ άνετα παπούτσια και σιγουρέψου ότι η μπαταρία της κάμεράς σου είναι φορτισμένη. Δεν μπορείς να φανταστείς τη θέα από εκεί ψηλά!
Τι θα αντικρίσεις στο λόφο:
- Τα Προπύλαια, τη μεγάλη είσοδο προς τον Παρθενώνα
- Το Ναό της Αθηνάς Νίκης, όπου φυλάσσονταν ένα άγαλμα της θεάς Αθηνάς, χωρίς φτερά, για να μη φύγει ποτέ από την πόλη
- Τον Παρθενώνα, φυσικά, το σπουδαιότερο Ναό της αρχαίας Αθήνας, αφιερωμένο, πού αλλού, στην προστάτιδα της πόλης, τη θεά Αθηνά
- Το Ερέχθειο, με τις φημισμένες Καρυάτιδες
Μια που θα είσαι εκεί, στο κατέβασμα μπορείς να δεις και δυο αρχαία θέατρα:
- Το Θέατρο του Διονύσου, όπου γεννήθηκε η αρχαία τραγωδία
- Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το οποίο κατασκευάστηκε το 161 μ.Χ και ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Σήμερα, είναι ο κύριος χώρος παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Αν έχεις την ευκαιρία, αξίζει να παρακολουθήσεις εκεί έστω και μια παράσταση!
Η Ακρόπολη, στο πέρασμα των χρόνων, άλλαζε πρόσωπα. Ο Παρθενώνας, μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ. είχε γίνει εκκλησιαστικός τόπος λατρείας της Παρθένου Μαρίας και αργότερα, κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί. Το 1687 βομβαρδίστηκε από τους Ενετούς, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Λόρδος Έλγιν έκλεψε αγάλματα και γλυπτά του ναού, για να τα πουλήσει στο Βρετανικό Μουσείο.
Τι περιμένεις; Ακόμα και αν ο Παρθενώνας είναι διαρκώς υπό αναστήλωση, θα τον λατρέψεις, όπως και όλο τον Ιερό Βράχο!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.